Close
Barn med speciella behov

Barn med speciella behov

God morgon fina läsare 💘

I dagens inlägg tänkte jag skriva om hur jag uppfattar hur de är att leva med barn med speciella behov eller överkänslighet.

Jag har en underbar dotter som är hög känslig  (HSP) Hög könslig personlighet.
Detta är inget som påverkar mig då jag märkte de direkt som bebis och sen kom de tydligare efter branden 2015.

En person som har HSP är känslig för väldigt mycket och de är min älskling.

Ni kan läsa om HSP här

Hur är hon med regler och rutiner?

Dottern är högt beroende av regler och rutiner. När dom viker av blir de jobbigt för henne. Att en rutin kan flyttas med 5 min är okej. Men inte mer.

Regler som vi har:

 • Stora rummet är ett rum för lugn och ro. Alltså här leker man inte och man stimmar inte här.
 • Man får bara vara i sängen om man sover eller vila. Då sängen ska symbolisera lugn och avslappning.
 • Lekar man med något ska de städas undan (inte lätt när man har en 3 år 😉)
 • 1 timme innan sova tid är de lugna lekar eller läsa/tv som gäller.
 • Vid matbordet är de INGET smaskande eller trams. Där ska de vara lugnt så att man får äta.
 • INTE hoppa i sängarna eller soffan.

Rutiner som vi har:

 • Inte sova längre än till kl 8 oavsett helg eller vardag. Samma gäller med lov. De är okej om man är sjuk eller som W har nätter där man är vaken.
 • Sova senast kl 19 (Om de inte finns en anledning att vara vaken längre tex nyår eller jul. Samt kallas)

Går inte att skriva ner minsta lilla rutin vi har haha.

Men i snitt så är de så de är hos oss.

Rutiner är jätte viktig för både oss och henne. Som nu om jag kommer in på skolan. Så har jag på mig fram till den 7 januari att satta som nya rutinerna och göra nya scheman här hemma så hon kan se vad som är sagt och hur de ska vara.

Så de inte blir något “oväntat” för henne. Jag är så glad att gubben inte jobbar än. Kanske kommer börja med 25% men då har barnen kvar sin tid ang dagis och skulle de ändras så får vi snacka med dagis hur vi ska kunna lösa de. För en rutin måste gör henne så att de inte blir jobbigt för henne. För jag vill inte att hon ska få mer problem med ändringarna är vad som behövs.

En del kommer säker reagera på våra regler. Men för oss är de viktigt att vi hittar något som passar våra barn. Sen om våra andra barn som brukar vara här på lov och helger. Dom får anpassa sig efter våra regler och rutiner. Då våra heltid boende barns rutiner och regler är viktiga och de är VIKTIGT att bibehålla dom om man har ett barn som har HSP!

Kan man inte acceptera de eller respektera de. Nej då kanske vi inte är e familj man ska umgås med ett beblanda sig med. För jag är den personen som är så här:

 • Mina barns rutiner går före ALLT. För rutiner är en fast grund för mina barn och de ger även dom en trygghet i hur deras livs grund är.
 • Kan man inte acceptera mina rutiner som är anpassade efter min 2 minsta barn nej då kan man heller inte acceptera oss som familj och våra personligheter.
 • Rutiner är OERHÖRT viktigt. Och Rutiner ska bibehållas oavsett om de är vardag, helg eller lov. De är oerhört viktigt för kroppen att ha detta. Alltså när mina barn är tonåring så finns INTE att sova till 10 bara för att de är helg. Jag är sten hård på detta och kommer att hålla de.
 • Accepterar du mig men inte mina barn och hur dom funkar. Är du inte en person som är värld min tid eller energi. Då min familj går före ALLT och ALLA. Jag lever för mina barn. Och jag kommer göra ALLT för dom. De finns inget som heter “Mina vänner är viktigare” eller “den personen behöver mig nu” om de inte är mitt barn.
 • Jag umgås ENDAST med personer där mina barn är välkommen. Oavsett om de är 4 på natten eller 10 på förmiddagen.
 • Jag umgås inte med folk som känner att dom inte kan fira något utan alkohol. De är oavsett högtid. Jag ser ingen mening med att de måste finnas alkohol på jul, midsommar, nyår, påsk eller Halloween. Oavsett vem de är. Se finns de person som vill ta en jul snaps och inget mer. Okej men inte mer än de eller 1 Öl. Blir de mer så vill jag gärna lämna. Då jag vill inte att min barn ska behöver fira något där de alltid måste vara alkohol med.
 • Jag umgås INTE med personer som brukar droger. Jag tar knappt värktabletter själv. Jag har noll tolerans för sånt.

Mina barn är mitt liv. Vill man umgås eller lära känna mig så är de även HELA min familj. De är inget man kan välja bort.

About Madde

Hoppas att du hittade ett inlägg som du gillade. Glöm inte att kommentera eller att gilla inlägget. Välkommen åter

8 thoughts on “Barn med speciella behov

 1. Jag tycker det är så viktigt som förälder att man har rutiner och regler på sina barn.
  Ni gör helt rätt i att ha regler, super för er dotter så hon vet vad som kommer hända och ske och vad det är som gäller…. Jag har också väldigt svårt för stora förändringar eller förändringar som sker bara en stund innan man ska göra något!! Det är jag och min Autism, börjar lära mig sakta men säkert 🙂

 2. Det är alltid bra att ha rutiner. Tack att du delade med dig vad HSP är för typ av diagnos. alltid spännande läsa på om diagnoser man aldrig har läst om förut

 3. Tror att det är viktigt med både regler och rutiner för barn. Vi har alltid rutiner för vardagarna, men på helgerna är det lite mer svävande – och det funkar för oss.

 4. Alla måste vi ha egna regler och rutiner i familjen. Ingen familj är lik den andra !
  Att den funkar är helt underbart tycker jag, för det är inte alltid den gör det i alla familjer – säger en som har haft det så i många år.
  Stor kram

Lämna gärna en kommentar

Translate »
%d bloggare gillar detta: